Haberler

Batı Trakyalıya neden tren yok

Tren yollarının tamir edilmesi bir yılan hikayesine dönüştüğü için, 31 Temmuz – 30 Eylül arasında, Batı Trakya’nın Dedeağaç (Aleksandrupolis), Gümülcine (Komotini) ve İskeçe (Ksanthi) şehirlerinin tren hizmetinden yararlanamayacakları duyuruldu.

Gerçekten tüm ağustos ayı boyunca tren ile Selanik ve Atina’ya gitmek isteyenler, Batı Trakya dışındaki Drama şehrine otobüsle gitmek zorunda kaldılar. Trenle Batı Trakya’ya gelenler de Drama’da trenden inip otobüslerle yollarına devam etmek mecburiyetinde kalıyorlar. Bu durum tüm Eylül ayı boyunca da böyle devam edecek.

Yunanistan’daki ekonomik kriz, halen hayatın her alanında çok ciddi bir sorun oluşturmaya devam ediyor. Yunan otobüsleri ile seyahat etmek, yüksek bilet fiyatları nedeni ile şikayetlere konu oluyor. Trenlerin otobüslere kıyasla bilet ücretlerinin düşük olmasına rağmen, Yunan tren vagonlarının çok eski olması ve yolcuların büyük bölümünün de kaçak göçmenlerden oluşması nedeni ile Yunanistan’daki trenler çağdaş bir görüntü vermekten çok uzak. Kaçak göçmenlerin “bilet paraları olmadığı için tren kondüktörleri ile köşe kapmaca oynadıkları ve biletsiz oldukları için trenden kovulanların raylar üzerine yatarak ulaşımı engelledikleri” şeklindeki haberler, sık aralıklarla Yunan Gazetelerine konu olmayı sürdürüyor.

30 Ağustos 2019 tarihinde, Mülteciler, bilet paraları olmadığı için Malakasa tren istasyonunu işgal ederek biletsiz olarak kendilerinin Selanik’e götürülmelerini talep ettikleri için, tren raylarını işgal eden 300 kişi tarafından trenlerin hareketi engellenmiş ve bu trenlerde yolculuk edenler had safhada mağdur olmuşlardır. Yunan Basın Yayın organlarında yayınlanan haberin linklerinden birisi:

Yunanlıların ezici bir çoğunluğunun, trenlerin Afrika ülkelerindeki trenlerden çok daha eski olmaları ve tren seferlerinin sefer saatlerine genellikle uyulmaması ve aylarca yıkanmadığı için üstü başı ağır bir şekilde kokan kaçak göçmenlerle birlikte yolculuk yapmak zorunda kalınması nedenlerine bağlı olarak, tren yolculuklarını tercih etmemeye başladıkları bildiriliyor.

Kalınması nedenlerine bağlı olarak, tren yolculuklarını tercih etmemeye başladıkları bildiriliyor.

Yunanistan’daki ekonomik krizden en çok etkilenmiş olan Batı Trakya Türklerinin ise, Yunan demir yolları sektöründeki olumsuzluklar nedeni ile tren yolculuğu yapmaya son verdikleri ve yüksek bilet fiyatlarına rağmen, iller arası otobüs yolculuklarını tercih etmeye başladıkları kaydediliyor.

Yunanistan’daki trenlerin, Yunanistan’ı, had safhada geri kalmış bir üçüncü dünya ülkesi gibi gösterdiğine atıfta bulunan basın yayın organları, bu olumsuzluklar sarmalı konumundaki mevcut durumun yakın bir gelecekte düzelmesini mümkün görmediklerini kaydediyorlar.

TRT Yunanistan Muhabiri

Nazmi Arif

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu